AEKSin kansainvälinen projektitoiminta alkoi vauhdikkaasti

AEKSin strateginen tavoite toteutui yli odotusten viime vuonna 2017, koska pääsimme mukaan kaikkiaan neljään EU-hankkeeseen: Skills for Seniors (SFS), The impact of Euroscepticism on the Consruction of Europe, 2 Will ja MABEL. 2WILL(2 Work in Integration of Local Life) –hanke alkoi keväällä 2017ja kestää vuoden. Hanke kuuluu TownTwinning –ohjelmaan, ja pääosa partnereista on kuntia 16 EU-maasta. Hanketta hallinnoi Puola. Hankkeen tavoitteena on verkottua eri maiden kesken ja rohkaista kansalaisia demokratian uusiin muotoihin innostamalla väittelyihin ja EU-politiikan reflektioon. Painopistealueina on kolme teemaa: solidaarisuus, euroskeptismin riski ja Tulevaisuuden Eurooppa linkittyen vapaaehtoistyöhön. Hankkeen kohderyhmänä ovat 18-40 –vuotiaat. Projektiin osallistuneiden seminaari pidettiin Kreikassa Agiassa 26. – 30.9.2017. Kukin maa oli valmistautunut siihen esittelemällä omassa maassaan ja kunnassaan hankkeen tavoitteita. Asikkalassa hanke esiteltiin myös kunnanjohtajalle. Vääksyn yhteiskoulun lukion opiskelijat perehtyivät ryhmätöissään erilaisiin kriisitilanteisiin, joiden ratkaisut esiteltiin Agian seminaarissa, samoin Asikkalan kunnan esittely. Agiassa saimme osallistua Kreikan kansallisen vapaapäivän juhlallisuuksiin paraateineen ja kastanjajuhlineen. Pääsimme myös tutustumaan Larissan kaupungissa Kreikan vanhimman amfiteatterin raunioihin, jotka on kaivettu esille maakerrosten alta. Vuoden 2017 lopulla alkaneessa 2-vuotisessa Skills for Seniors –hankkeessa edistetään senioriväestön aktiivisuutta mm. englannin kielen opetuksella sekä EU-tietoutta ja hyvinvointia lisäämällä. Keskeinen tavoite on jakaa hyviä käytäntöjä eri maiden kesken. Hanketta koordinoi Italia, ja Suomen (AEKSin) lisäksi partnereina ovat Espanja, Unkari, Puola, Malta ja Kypros. Projektin ensimmäinen suunnittelukokous oli Espanjassa Herrerassa 27 – 29.1.2018. Maltaa lukuunottamatta kaikista jäsenmaista olivat edustajat paikalla. Tutustuimme Herreran kaupungin kulttuuri- ja seniorikeskukseen sekä laadimme projektin konkreettisen toimintasuunnitelman. Vierailimme myös naapurikaupunki Guadalupen keskiaikaisessa luostarissa. AEKSin järjestämä vastaava seminaari on Suomessa Asikkalassa vuonna 2019. Seuraava askel hankkeessa on kunkin partnerimaan järjestämä kielikurssi senioreille kevään ja kesän 2018 aikana. AEKS järjestää kielikurssin sekä Vääksyssä että Sipoossa. Kurssien tulokset arvioidaan yhteisseminaarissa Maltalla syys-lokakuun vaihteessa. Seuraava partneriseminaari on toukokuussa Kyproksella. Kahden muun projektin aktiviteetit alkavat myöhemmin keväällä ja alkusyksystä. Kaikki neljä hanketta edistävät AEKSin tavoitetta lisätä ja parantaa EU-tietoutta ja keskustelua Suomen kansalaisten keskuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *